Nuraghi en Nuraghen

Een reis naar het verleden

 

Wie een vakantie op Sardinië boekt, komt meer dan eens het woord ‘nuraghe’ tegen. Veel bezienswaardigheden en dorpjes zijn nauw verbonden met het nuraghetijdperk, mede hierdoor zijn ze zo bijzonder. Lees hier meer over wat nuraghi zijn en waar je ze kunt bezichtigen tijdens je vakantie op Sardinië.

Nuraghi

Nuraghi SardinieEen nuraghe (meervoud: nuraghi) is een toren van blokken steen zonder cement die werd gemaakt in de steentijd op Sardinië. De nuraghi zijn een belangrijk cultureel erfgoed dat veel verteld over de geschiedenis op het eiland. Sommige torens zijn wel 19 meter hoog, wat erg bijzonder is aangezien de mensen toen niet over moderne gereedschappen beschikten. Op Sardinië zijn meer dan 6000 nuraghi te vinden, sommigen nog in heel goede staat. De torens komen nergens anders ter wereld voor, ze zijn alleen op Sardinië te vinden.

De nuraghi zijn er in allerlei soorten en maten. De meeste zijn breed onderaan en worden naar boven toe smaller. Sommige torens zijn dikker en groter dan de anderen, deze nuraghi werden vermoedelijk als vesting of schuilplaats gebruikt. Er zijn ook torencomplexen te vinden op Sardinië, deze moesten vermoedelijk de plaatselijke bevolking beschermen.

Bevolking

Bij veel nuraghi zijn resten van dorpen en nederzettingen gevonden, deze worden Nuraghedorpen genoemd. Ze zijn gesticht door de ‘Nuraghen’, het volk dat de vele torens bouwde. Over de Nuraghen is niet veel bekend, ze leefden vermoedelijk vanaf 1800 voor Christus op Sardinië. De Nuraghen bestonden uit stammen, die onderling vaak vochten. De groepen op het eiland bestonden uit een familie met een familiehoofd, de leider van de clan. In musea zijn allerlei opgegraven voorwerpen van de Nuraghen te bewonderen, waaronder gebruiksvoorwerpen en pijlpunten.

Bezienswaardigheden

Veel Nuraghedorpen op Sardinië zijn vandaag de dag nog te bezichtigen. Ze variëren van nuraghe ruïnes tot goed bewaarde dorpen met torencomplexen. Tijdens een vakantie op Sardinië moet je zeker een van de volgende highlights bezoeken:

  • Tiscali. Dit traditionele Nuraghedorp ligt in de berg Monte Tiscali, waardoor het dorpje langs verstopt bleef. De nederzetting in de berg is vermoedelijk ontstaan doordat mensen vluchtten voor de Romeinen en zich hier konden verstoppen.
  • Su Naraxi. Het Nuraghedorp Su Naraxi staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en dat is niet voor niets. Bij Su Naraxi is een ingewikkeld torencomplex met een dorp gevonden dat in de vorige eeuw is opgegraven. Zeer de moeite waard tijdens je vakantie!
  • Santu Antine. Deze prehistorische toren is een belangrijk deel van het cultureel erfgoed op Sardinië. De grote toren is gemaakt van vulkanisch gesteente en heeft nog 3 kleinere torens. Om de nuraghi heen ligt een dorpje.
  • Nuraghe Losa. Deze schitterende toren is omgeven door dikke muren, waarop torentjes geplaatst zijn. Nuraghe Losa is nog niet helemaal opgegraven, wat het complex haast nog meer charme geeft. In de toren zijn verschillende kamers te bewonderen, een must-see tijdens je vakantie op Sardinië!

photo by: Aubrey, M4rvin