La Maddalena Archipel

Een eilandarchipel van verzonken bergketens en witte zandstranden

 

Ten noorden van Sardinië liggen de sprookjesachtige toppen van een verzonken landschap: de La Maddalena Archipel. Deze ‘Europese Caraïben’ bestaan uit 7 hoofdeilanden en 55 kleinere eilandjes. Drie van de grootste eilanden zijn het bewoonde La Maddalena, Caprera en Santo Stefano. De overige 4 eilanden Budelli, Razzoli, Spargi en Santa Maria zijn onbewoond. De haast onontdekte archipel staat bekend om de witte stranden, het smaragdgroene water en de rust die op de onbewoonde eilanden te vinden is.

Boek een camping nabij La Maddalena

Vacanceselect is een warm familiebedrijf met een veelzijdig vakantieaanbod. Ze hebben een groot aanbod aan alle denkbare soorten accommodaties op campings en vakantieparken: van compleet ingerichte glampingtenten tot luxe vakantiehuisjes. Bekijk het aanbod voor Sardinië.

La Maddalena Stad

Het grootste en belangrijkste eiland van de archipel is La Maddalena. Hier woont ongeveer 95% van de bevolking, waarvan de meesten in La Maddalena Stad wonen. Het eiland is door een loopbrug over het heldere water verbonden met Caprera. Een uitstapje naar Caprera is dus erg gemakkelijk. La Maddalena is de perfecte uitvalsbasis voor een vakantie op de archipel. Wie op Sardinië zelf verblijft, kan de eilanden ontdekken met de dagtrips die vanuit het stadje Palau georganiseerd worden.

La Maddalena Stad kenmerkt zich door 18e en 19e eeuwse, kleurrijke huisjes die prachtig afsteken tegen de blauwe lucht. Het kloppend hart van de stad is het plein Piazza Garibaldi. Hier vind je sfeervolle restaurantjes waar je kunt genieten van een heerlijke maaltijd of een verkoelend drankje na een warme dag. Liefhebbers van shoppen kunnen zich in Corso Vittorio Emanuele en Via Garibaldi helemaal uitleven. Ook de drukbezochte markt in de wijk Moneta is zeer de moeite waard. Hier kun je voor een klein prijsje alles krijgen, van vers fruit tot zonnehoeden.

Natuur

De La Maddalena Archipel wordt niet voor niet ‘het Caraibie van Europa’ genoemd. Het water is zo helder als uit de kraan, de stranden lijken onaangeraakt en met een beetje geluk spot je dolfijnen en andere waterdieren! Overal torenen granieten rotsen uit over de kleurrijke huisjes, omgeven door ondiepe baaien en bergtoppen. Het landschap is erg droog, maar heeft door de vele kleuren toch een charmante uitstraling. Om dit bijzondere stukje van Sardinië te beschermen, werd het in 1994 uitgeroepen tot een beschermd natuurpark. Dit nationale park wordt het Parco Nazionale dell’Arcipelago di La Maddalena genoemd.

Hotel in La Maddalena? Booking.com

Booking.com is wereldleider in online reserveringen van accommodaties.  Er worden iedere dag meer dan 1.100.000 kamernachten gereserveerd via Booking.com. Door vakantiegangers én zakenreizigers. Bekijk hier het aanbod voor La Maddalena.

Bezienswaardigheden

Op de La Maddalena Archipel is ontzettend veel te zien. De uitgestrekte natuurgebieden, hoge uitkijkpunten en bijzondere wandelroutes maken elk verblijf te kort. Hieronder staan een aantal hoogtepunten voor je vakantie op de archipel.

  • Museo Archeologico Navala. Hier is een eeuwenoud Romeins scheepswrak te bewonderen. Het werd gevonden voor de kust van het eiland Spargi en ligt nu tentoongesteld in Museo Archeologico Navala.
  • Casa Bianca. Het huis van de revolutionair Giuseppe Garibaldi is te bezichtigen op het eiland Caprera. Garibaldi zette zich in voor de eenwording van Italië en werd hiermee een volksheld.
  • Budelli. Het eiland Budelli staat bekend om het ‘roze strand’, een iconisch plaats op Sardinië. Het zand van Spiaggia Rosa is roze doordat het zand vermengd is met stukjes koraal. Het strand is niet toegankelijk voor publiek, doordat in het verleden emmers vol zand meegenomen werden door toeristen. De andere stranden op Budelli zijn ook zeer de moeite waard.
  • Monte Teialone. Op Caprera ligt Monte Teialone, de hoogste berg van de archipel. Na een flinke klim in de zon word je beloond met een fascinerend uitzicht. Je overziet de hele omgeving met de pijnboombossen, de Cala Coticcio baai en de glinsterende oceaan.

Activiteiten

Naast het bezoeken van stadjes en andere bezienswaardigheden heeft de La Maddalena Archipel nog meer in huis! Zo worden er veel boottrips georganiseerd die je langs de eilanden en de mooiste plekjes in de omgeving brengen. Onderweg wordt er gestopt voor een duik en kun je de onderwaterwereld gaan ontdekken. Ook kun je zelf een bootje huren om de archipel te verkennen. Zo kom je op plaatsen die vanaf de eilanden zelf niet te bereiken zijn. Zeegrotten, onbewoonde eilanden en stille stranden: op de La Maddalena Archipel kom je het allemaal tegen.

Wandelliefhebbers kunnen zich hier tijdens een vakantie helemaal uitleven. Er zijn veel routes uitgezet die naar de meest schitterende locaties leiden. Op La Maddalena is een mooie, panoramische route uitgezet. Deze route van ongeveer 20 kilometer leidt langs verlaten forten, azuurblauwe baaien en met maquis bezaaide heuvels. Onderweg kom je ook langs Museo Archeologico Navala, waar het Romeinse wrak is te zien. Kortom, een bezoek aan de La Maddalena Archipel maakt een vakantie op Sardinië compleet!

Op vakantie naar Sardinië?

Bekijk reisaanbieders

photo by: giudicatti