Orosei op Sardinië

Sfeervol stadje vol historie

 

Aan de oostkust van Sardinië ligt de plaats Orosei. Dit dorpje staat bekend om haar fascinerende kustlijn, azuurblauwe zee, witte huisjes en bijzondere geschiedenis. Door bezetting, ziekte en plundering door piraten raakte Orosei in verval. Vandaag de dag is Orosei in Sardinië juist een geliefde vakantiebestemming. Ontdek hier waarom!

Genieten in het centrum van Orosei

Een van de mooiste bezienswaardigheden van Orosei in Sardinië is het historisch centrum. Omringd door een wirwar van steegjes en gepleisterde huisjes ligt een prachtig plein: het Piazza del Popolo. Aan dit Middeleeuwse plein liggen een aantal indrukwekkende kerken uit de 17e en 18e eeuw met verschillende bouwstijlen.

Zo vind je hier de Chiesa delle Anime met standbeelden en een houten preekstoel van honderden jaren oud. Ook de Chiesa del Rosario met een barokke façade en houten beelden van Maria is zeer de moeite waard. De Chiesa di San Giacomo Maggiore werd waarschijnlijk al in de 14e eeuw gebouwd, maar werd in de 17e eeuw uitgebreid tot de huidige verschijning.

Bezienswaardigheden in Orosei

Naast de indrukwekkende kerken heeft het prachtige Orosei in Sardinië nog meer te bieden.  Andere bezienswaardigheden in Orosei zijn:

Stadsmuren

Bijna overal in Sardinië zijn sporen uit vroegere tijden te vinden, zo ook in Orosei. De indrukwekkende stadsmuren zijn erg fotogeniek en nemen je mee naar een roerig verleden. Ook tijdens een stadswandeling kom je veel oude gebouwen, ruïnes en schitterende huisjes tegen.

Via del Mare

Deze prachtige weg, omgeven door palmbomen en kleurrijk gepleisterde huisjes, leidt je naar de Middellandse Zee. Het lijkt net of je een reisbrochure binnenstapt! Geniet van een ontspannen wandeling onder de wuivende palmbomen naar het strand en geniet van het moois dat de Via del Mare te bieden heeft!

Museum Don Nanni Guiso

Een populaire bezienswaardigheid in Orosei is het museum is Don Nanni Guiso. Hier zijn allerlei miniaturen uit heel Europa te bewonderen, vooral de miniatuurtheathers zijn een must-see. Het museum is genoemd naar de edelman Don Nanni Guiso, die deze verzameling begon op zijn 10e levensjaar.

Processie in mei

Bezoek je Sardinië in de maand mei? Dan kun je de betoverende processie (een rooms-katholieke plechtigheid) bijwonen. Op de laatste zondag in mei wordt het feest van de heilige Maria gevierd en varen de vissersbootjes uit met het beeld van de maagd. Een uniek schouwspel!

Cortes Apertas

Ieder jaar vindt in het berggebied Barbagia het festival ‘Herfst in Barbagia’ plaats. Tijdens dit evenement nemen locals je mee terug in de tijd en maak je kennis met hun cultuur, gebruiken en tradities. In verschillende plaatsjes rond Orosei wordt in de periode september-december meegedaan met Cortes Aspertas.

Natuur Orosei Sardinie

Ontdek de natuur rondom Orosei

Natuurliefhebbers hoeven zich tijden een vakantie op Sardinië niet te vervelen. Rondom Orosei zijn schitterende natuurverschijnselen te ontdekken, hier vind je de mooiste op een rijtje:

Zeegrotten bij Orosei

Wanneer je al varend de kustlijn gaat ontdekken, kom je de mooiste zeegrotten tegen. Grotte del Bue Marino en Gratta del Fico laten je versteld staan van de wonderen in de natuur. De witte rotsen steken prachtig af tegen het helderblauwe water.

Landbouw en wijngaarden

De omgeving van Orosei is erg vruchtbaar, er worden dan ook veel groenten en fruit verbouwd. Wijnliefhebbers zijn hier ook op de juiste plaats, er zijn verschillende wijnroutes die je langs de mooiste wijngaarden en proeverijen leiden.

Monte Tiscali

Ten zuidwesten van Orosei ligt de berg Monte Tiscali, vanwaar je een adembenemend uitzicht hebt over de omgeving. Hier loopt een geliefd hikingpad naar de grot Su Gologne op de top. Er worden tours georganiseerd, zodat ook minder ervaren hikers de Monte Tiscali kunnen verkennen.

Su Gorroppu

Vlakbij Monte Tiscali ligt de diepste kloof van Europa: Su Gorroppu. De wanden van Su Gorroppu zijn soms wel 300 meter hoog! Een hike door dit spectaculaire ravijn is er een om nooit te vergeten. De kleurrijke wanden, enorme zwerfkeien en mooie uitzichten maken de hike zeer de moeite waard.

Stagno di Bidderosa

Iets ten noorden van Orosei ligt de sprookjesachtige baai Stagno di Bidderosa. Afgeschermd van de zee kun je ongestoord genieten van hagelwitte zandstranden, helder water en schaduwrijke begroeiing.

cala goloritze in Orosei Sardinie

Stranden van Orosei

Aan de kust van Sardinië is aan stranden geen tekort. De meest bekende stranden rondom Orosei zijn Cala Liberotto, Cala Sisine, Cala Birìala, Su Barone, Marina di Orosei, Cala Goloritzè en Cala Ginepro. Hier kun je ongestoord genieten van de warme wind, het golvende water en de ruisende bomen, terwijl je geniet van een ijskoud drankje. Voor liefhebbers van een ontspannen zonvakantie is Sardinië een waar paradijs!

Op vakantie naar Sardinië?

Bekijk reisaanbieders

photo by: Cowper