Orgosolo Sardinië

Het dorp met de vele muurschilderingen

 

Tijdens een vakantie op Sardinië mag een bezoek aan het beroemde dorpje Orgosolo niet ontbreken. Orgosolo is bekend geworden door de vele muurschilderingen die letterlijk overal te vinden zijn. De schilderingen, in allerlei kleuren en stijlen, trekken al sinds de vorige eeuw vele bezoekers naar het dorpje. Orgosolo ligt aan de oostkust van Sardinië, vlakbij Orosei en Nuoro, in de streek Barbagia. Naast kunst en cultuur heeft Orgosolo ook een rijkdom aan schitterende natuurgebieden. Lees hier wat je niet mag missen in Orgosolo!

Boek je verblijf in Orgosolo

Booking.com is wereldleider in online reserveringen van accommodaties. Er worden iedere dag meer dan 1.100.000 kamernachten gereserveerd via Booking.com. Door vakantiegangers én zakenreizigers. Boek nu je verblijf in Orgosolo!

Murales

Orgosolo, rondreis SardiniëDe geliefde muurschilderingen in Orgosolo worden murales genoemd. De eerste murales zijn gemaakt in de jaren ’60 van de vorige eeuw. De schilderingen waren een reactie op de onderdrukking die de bevolking ervoer. De murales gaan daarom vooral over politieke, historische en sociale thema’s en vormden zo een stil protest. Kunstenaars en de lokale bevolking gebruikten de muren in Orgosolo als schilderdoek voor de murales. Daardoor zijn de schilderingen letterlijk op elke hoek van de straat te vinden. Ook na de tijden van protest werden er nog murales gemaakt door de bevolking. Deze latere schilderingen gaan vooral over het dagelijks leven van Orgosolo en omliggende dorpjes. Ze geven een mooi inkijkje in het leven van de ‘bergbewoners’ en nemen je mee terug in de tijd.

Naast de murales zorgde ook het verleden van Orgosolo voor bekendheid. Rivaliserende bendes in de vorige eeuw waren verantwoordelijk voor veel moorden en gevechten. Hier en daar zijn nog sporen van dit verleden te vinden in Orgosolo, zoals kogelgaten in huizen en naambordjes. In het kleine dorpje werd relatief gezien een hoog aantal moorden gepleegd, waardoor Orgosolo berucht werd.

Activiteiten

Naast het bezichtigen van de murales heeft deze regio van Sardinië nog meer te bieden. Zo wordt er ieder jaar van september tot december in de regio Barbagia ‘Cortes Aspertas’ gevierd. Een groot aantal dorpjes, waaronder Orgosolo, zet dan letterlijk hun deuren open voor bezoekers. Zo kunnen toeristen kennismaken met de tradities en gebruiken die vaak al eeuwen oud zijn. Deze feestelijke gebeurtenis mag je niet missen tijdens je vakantie op Sardinië! Ook hiken, wandelen, mountainbiken en paardrijden zijn echte aanraders tijdens een bezoek aan Orgosolo. Er worden verschillende tochten georganiseerd die je langs de mooiste plaatsen in dit deel van Sardinië brengen.

Supramonte

Aan de oostkust van Sardinië strekt de indrukwekkende Supramonte zich uit. Dit ruige berggebied is het op een na hoogste van Sardinië en is op sommige plaatsen meer dan 1400 meter hoog! De naam Supramonte, wat Hoge Bergen betekent, is dus goed gekozen. Tijdens een bezoek aan Orgosolo mag je de Supramonte zeker niet overslaan. De traditionele bergdorpjes met geitenhoeders, de schitterende uitzichten en prachtige natuurgebieden maken een hike door de Supramonte de moeite waard. Ook de diepe grotten maken dit gebied uniek. Hier is de diepste kloof van Europa te bewonderen: de Su Gorroppu. Deze kloof met wanden van wel 300 meter hoog is een echte must-see tijdens een vakantie in Sardinië.

Vanuit Orgosolo worden verschillende tours georganiseerd naar de Supramonte. Er worden onder andere hike-, mountainbike- en jeepexcursies aangeboden. Een bezoek aan de Supramonte en omliggende bergdorpjes is dus mogelijk voor ervaren en niet-ervaren avonturiers. Kortom, een bezoek aan Orgosolo en de Supramonte is een fantastische ervaring voor jong en oud!

Rondreis door Sardinië maken?

Bekijk reisaanbieders

photo by: Torriero, Torriero