Castelsardo Sardinië

Het centrum van handwerk en oude ambachten

 

Het schilderachtige dorpje Castelsardo ligt in het noorden van Sardinië en is jaarlijks een geliefde stop onder toeristen. Dit middeleeuwse dorpje aan zee staat met name bekend om de vele handgemaakte producten die er vandaan komen. Naast handwerk heeft Castelsardo ook veel te bieden op het gebied van cultuur en geschiedenis. Ontdek hier wat je niet mag missen tijdens een bezoek aan Castelsardo!

Boek je vakantie naar Castelsardo bij dé VakantieDiscounter

Een vakantie naar Sardinië duur? Niet bij dé VakantieDiscounter. Deze reisorganisatie doet er alles aan om je de beste vakantie aan te bieden tegen de laagste prijs. Bekijk het aanbod voor Cala Gonone.

Handwerk

Castelsardo staat bekend om het vele zelfgemaakte producten die de bewoners vervaardigen. Sieraden, keramiek, meubels, kleding, manden en wapens: in Castelsardo maken ze bijna alles wat je kunt bedenken. Zo zijn de zelfgemaakte wapens een belangrijk onderdeel van de traditie op Sardinië. Veel families bezitten antieke wapens waarmee gejaagd werd, deze zijn vaak prachtig versierd. Ook de handgemaakte klederdracht is een belangrijke uitdrukking van de cultuur op Sardinië. Deze kleding wordt voorzien van allerlei juwelen en zelfgemaakte sieraden, van amuletten tot zilveren kettingen. De kleurrijke, keramieken vazen en serviezen worden al eeuwenlang hier gemaakt en zijn een lust voor het oog. De gevlochten manden uit Castelsardo zijn over de hele wereld bekend. De kans is groot dat je op straat vrouwen veelkleurige manden ziet vlechten: een prachtig plaatje!

Castello dei Doria

Wie Castelsardo bezoekt, ziet meteen het imponerende kasteel op de heuvel liggen. Dit kasteel wordt Castello dei Doria genoemd, naar de Doria familie die het in de 12e eeuw bouwde. Vanaf het kasteel heb je een adembenemend uitzicht: je overziet de hele baai, het dorpje en de schitterende omgeving. Met helder weer kun je zelfs het eiland Corsica zien liggen. Het Castello dei Doria diende als vesting en had daardoor verschillende torens. Een aantal hiervan zijn ingestort, de ruïnes zijn nog te bewonderen. In Castello dei Doria is nu het Weversmuseum, Museo dell’Intreccio Mediterraneo, te vinden. Dit museum is een van de meest belangrijke van Sardinië, het herbergt een essentieel deel van de cultuur en tradities. Tijdens een bezoek aan Museo dell’Intreccio Mediterraneo word je meegenomen in de wereld van het weven en maak je kennis met allerlei tradities.

Bezienswaardigheden

Ook al is Castelsardo klein, het idyllische stadje heeft een schat aan bezienswaardigheden. Zo zijn de middeleeuwste stadsmuren en torens een must-visit tijdens je vakantie. Ze vertellen het verhaal van oorlogen, bezettingen en strijd. Andere bezienswaardigheden zijn:

  • Lunissanti. Ieder jaar wordt in Castelsardo Lunissanti gevierd. Lunissanti begint op Heilige Maandag, de dag na Palmzondag. ’s Ochtends vroeg al begint het feest door de tocht naar het Klooster van Tergu te starten. Geestelijken en een grote groep mensen lopen met kaarsjes door het historisch centrum, begeleid door zingende koren. Een prachtige gebeurtenis om mee te maken tijdens je vakantie op Sardinië.
  • Il Cattedrale di Sant Antonio Abate. De Il Cattedrale di Sant Antonio Abate is een schitterend gebouw, gelegen op de kliffen bij zee. De kathedraal bestaat uit prachtige mix van stijlen, doordat er steeds delen werden aangebouwd. De kleurrijke klokkentoren en de rijkelijk gedecoreerde binnenkant maken de Cattedrale di Sant Antonio Abate zeer de moeite waard. Altaren, beelden en schilderijen sieren de kathedraal vanbinnen. Het 18e eeuwse orgel wordt als een van de mooiste op Sardinië beschouwd.
  • La Roccia dell’Elefante. Natuurliefhebbers moeten zeker de Roccia dell’Elefante bezoeken, een door de natuur uitgesneden rots in de vorm van een olifant. Door de omhoog geheven slurf lijkt de rots sprekend op een olifant die uitkijkt over Sardinië, een prachtig gezicht. Onderaan de rots zijn verschillende oude graven te vinden, vroeger werd het gebied gebruikt als begraafplaats.
  • Strand. In Castelsardo ligt een klein strandje, vlakbij de haven. In de nabijgelegen dorpjes Lu Bagnu, Valledoria en La Caccia zijn meer strandjes te vinden. Hier geniet je van de warme zon, de ruisende palmen en een heerlijke zeewind. Totale ontspanning gegarandeerd!
  • Restaurantjes. Liefhebbers van verse vis zijn in Castelsardo op de juiste plaats. In de vele restaurantjes in het dorp wordt de verse vangst ’s avonds opgediend. Wie wil genieten van de keuken van Sardinië moet zeker eens in een van de lokale restaurantjes eten.

Omgeving

Ook in de omgeving van Castelsardo is veel te zien en te doen. Zo kun je in het nabijgelegen Valledoria allerlei watersporten uitproberen. Duiken, surfen, snorkelen, kajakken, vissen en varen: het kan allemaal. Vanuit Castelsardo kun je ook naar het eilandje Asinara. Het maakt deel uit van een nationaal park en is de woonplaats van zeldzame albino-ezeltjes. Asinara is nauwelijks door toerisme aangetast en daardoor nog ruig en puur. Een bezoek aan het eilandje is de moeite meer dan waard. Andere dorpen in de omgeving zijn Porto Torres en Stintino, ook hier is veel te zien tijdens je vakantie op Sardinië.

Rondreis door Sardinië maken?

Bekijk reisaanbieders

photo by: Anna & Michal